Sopis och socionomprogrammet
Är det svårt att komma in på programmet?
Likt andra universitetsutbildningar skiftar antagningspoängen beroende på gruppen som söker utbildningen till den termin du söker. Det är också individuellt vad man upplever som lätt eller svårt att uppnå. Klicka på länken och se hur det sett ut tidigare terminer för att få en egen uppfattning!
Minskar jobbmöjligheterna om man tar sin praktik utomlands?
Det beror på vilken verksamhet du har praktiserat på utomlands och vad du vill jobba med sen. Vill du t.ex få ett jobb inom socialtjänsten kan det vara till din fördel om du har varit där på praktiken eftersom du då har fått in en fot och är bekant med arbetsuppgifterna (det är dock inte omöjligt att få jobb där även om man inte praktiserat där)! Är du däremot sugen på att jobba med något annat än myndighetsutövning kan den erfarenheten du fått av praktiken utomlands vara något som gör dig till en stark kandidat.
Hur bokar jag grupprum på Socialhögskolan?
Använd ditt studentinlogg och logga in i TimeEdit. När du väl är inloggad kan du se vilka rum som är bokade och vilka tider! Klicka på ett rum och en tid som är ledig och boka på! Men har i åtanke att du inte kan boka hur mycket som helst på raken.
Hur kommer jag i kontakt med lärare?
Här kan du söka på namnet på läraren du behöver komma i kontakt med och hitta både mejl och telefonnummer. Är det en lärare som du har på din nuvarande kurs är det enklaste sättet att mejla direkt på canvas. Välj kursen du läser, så dyker de lärare som undervisar upp!
Hur ser betygsättningen ut på programmet?
På socionomprogrammet är det bara godkänt och icke-godkänt!
När är caféet på Socialhögskolan öppet?
Café Karna är öppet 09:00-16:00!
Vart kan jag mikra min matlåda?
Till vänster om Socialhögskolan finns en byggnad som kallas för Micrologen. Det brukar vara öppet på dagtid. Vill du mikra din mat i gott sällskap, kan du vid lunchtid komma till sektionsrummet i källaren på Socialhögkolan! Vi har oftast lunchöppet! Det finns också micros i flera (men inte alla) av de byggnaderna på Paradis-området, även LUX och LTH har micros om ni har föreläsningar där!
STUDIETEKNIK
Behöver jag köpa all kurslitteratur?
Det är en smaksak! En del väljer att köpa allt så att de alltid har tillgång till det hemma, men det funkar bra att låna på Universitetsbiblioteket, Sambib och campus Helsingborgs bibliotek. Det finns också några exemplar på biblioteken som inte går att låna hem men som man får läsa om man sitter kvar. Vill man låna kurslitteratur bör man ha koll på när i terminen man behöver dem eftersom man bara får låna dem i två veckor och kan behöva ställa sig i kö till de eftertraktade böckerna. Ett tips om du vill låna kan vara att kolla lokala bibliotek i din gamla hemstad! Ibland Ibland har de kurslitteratur eller så kan man be dem köpa in några v titlarna - så länge det finns allmänintresse för innehållet!
Vill du köpa kurslitteratur finns t.ex de vanliga bokhandlarna, Campusbokhandeln (som säljer både nytt och begagnat) och Facebookgrupper såsom "Socionomprogrammet i Lund: Köp & Sälj kurslitteratur"!
Hur lånar man böcker?
Det finns jättebra info och kontaktuppgifter på bibliotekens hemsidor:
Behöver jag läsa alla sidor som står hänvisade i kurslitteraturen?
Mycket av det man läser i kurslitteraturen går man igenom på föreläsningarna, den fungerar så vis som ett komplement, fördjupning, inlärningsverktyg etc. Det kan alltså hjälpa dig i ditt lärande att läsa kurslitteraturen. Dock lär sig alla olika och alla får därför ut olika mycket av litteraturen. Läs den mängd du upplever fungerar för dig, det tar kanske ett tag att lära sig hur mycket det är men det är okej!
Hur skriver jag ut på skolan?
Du kan enklast hitta skrivare i källaren på Socialhögskolan och på Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek! Gå in på PaperCuts hemsida! Allt förklaras där! Skulle något vara oklart efter det, kan du alltid fråga oss i sektionen!
Vad är SI?
SI står för Supplemental Instruction eller samverkansinlärning. Den leds av studenter i terminer över dig som fått en utbildning att bli SI-ledare. Här kan du läsa mer:
STUDENTLIV
Hur anmäler jag mig till novischperioden?
Man anmäler sig genom ett google-formulär som skickas ut av generalerna för novischeriet. För att vara delaktig i novischeriet kostar det även en överkomlig summa. Det kommer mer info när terminen börjar och annars är det bara att kontakta en general eller fadder.
Jag har blivit dåligt behandlad. / Jag mår dåligt. Vart kan jag vända mig?
Klicka nedan för att läsa om studenthälsan och dina studenträttigheter! Här finns även kontaktuppgifter till olika personer som kan hjälpa dig ta ditt mående / ärende vidare!
Jag har åsikter om utbildningen, vart kan jag lyfta dem?
Det finns olika sätt du kan påverka utbildningen.
I slutet av varje kurs brukar det mejlas ut kursutvärderingar i form av enkäter! Där får du svara på olika frågor gällande bl.a kursens upplägg och hur användbar man anser att kursen har varit. Du får även möjlighet att skriva helt egna tankar och synpunkter i dem. Kursutvärderingarna är dessutom anonyma - så det är verkligen fritt fram att skriva positiva och negativa åsikter!
Vill du inte vänta till kursutvärderingen, eller känner du att ärendet är mer brådskande kan du vända dig till utbildningsutskottet. Det enklaste sättet att göra detta är att höra av dig till dennes mejl: utbildning.socionom@samvetet.lu.se
Självfallet kan du även höra av dig direkt till oss här på hemsidan eller våra övriga sociala medier!
Jag vill vara med och påverka utbildningen, hur gör jag?
Vad kul att du bill bli aktiv! Ett bra sätt att påverka är att söka till att bli ansvarig för utbildningsutskottet eller till studentrepresentant (men att söka sig till styrelsen i övrigt ger dig också möjlighet till detta). Val för dessa brukar hållas i slutet av varje termin! Håll utkik på detta på våra sociala medier, eller hör av dig direkt till oss om du undrar när och hur detta kommer att gå till!