Studenthälsan och studenträttigheter
Ditt mående och din hälsa är viktig för oss! Därför är det viktigt att du som student känner till dina rättigheter och hur du kan agera och vart du ska vända dig om något skulle inträffa! Nedan hittar du därför information och kontaktuppgifter vad gäller både hälsa och personer du kan vända dig till om du har blivit illabehandlad, har synpunkter på utbildningen eller annat!
PSYKISK HÄLSA
Känner du dig överväldigad av stress, prestationsångest eller nervositet inför att tala offentligt? Kanske brottas du med oro, relationssvårigheter, alkoholproblem, sömnproblem eller nedstämdhet? Om du behöver någon att samtala med finns det stöd att få för att förbättra ditt välmående!
Studenthälsan vid Lunds Universitet
Studenthälsan finns till för alla studenter som studerar vid Lunds universitet. På studenthälsan arbetar det kuratorer, sjuksköterskor och psykologer som har tystnadsplikt och kan erbjuda dig samtalsstöd för att stötta dig i ditt psykiska mående. Studenthälsans tjänster är gratis och erbjuder även tidsbokning för testning av könssjukdomar.
Studentprästerna
Oavsett trosuppfattning eller livsåskådan är du välkommen att boka in samtal med studentprästerna! De finns till för att stötta dig och kan erbjuda samtal, krisstöd, workshops, gudstjänster och mötesplatser. Studentprästerna har tystnadsplikt och samtalen behöver inte alls handla om tro och existentiella frågor, utan kan handla om precis vad som helst! Även studentprästernas tjänster är kostnadsfria!
STUDENTRÄTTIGHETER
Självklart har vi studenter rättigheter som ska respekteras. Lunds Universitet har fastställt ett dokument som reglerar dessa rättigheter för alla utbildningar och kurser vid universitetet - det kallas Rättighetslistan. I dokumentet finns information om allt ifrån din rätt att begära omprövning av en examination till hur din studiemiljö ska vara utformad. Visste du till exempel att du har rätt till att få ditt schema minst en månad innan terminsstart? Det är viktigt att dina rättigheter som student och att stå upp för både dig själv och dina kurskamrater när något inte står rätt till.
Om du upptäcker ett brott mot Rättighetslistan kan du anmäla detta till oss. Styrelsen ser då över ärendet.
Nedan hittar du Rättighetslistan samt kontaktuppgifter till ansvariga som du kan höra av dig till!
Det viktigaste är att du anmäler ditt ärende - oroa dig inte för att det ska vara till rätt person - vi tar hand om resten <3
Studerande skyddsombud
Storm Losell
Yo! Jag heter Storm Losell och är denne terminens studerande skyddsombud (SSO)! Till mig kan ni komma med hälsofrågor, arbetsmiljöfrågor eller dylikt! Min funktion är att hjälpa er att ta ert ärende vidare, det kan exempelvis handla om att man bråkar med sin lärare, mår dåligt eller vill ha fler mikrovågsugnar! Allt från det minsta till det största - Jag finns här för er så tveka inte att höra av er!
Jämlikhetsutskottet
Emelie Höjgaard
Emelie arbetar, precis som namnet avslöjar, med jämställdhet. Hon är drivande i studentärenden och ansvarar för diskrimineringsärenden bland studenter och i undervisningen. Känner du att du har blivit utsatt för diskriminering, kränkande beteende eller trakasserier är det Emelie du ska höra av dig till!
Utbildningsutskottet
Cajsa Hägg
Till Cajsa kan du vända dig till om du har åsikter gällande utbildningen! Cajsa kan hjälpa dig att föra ärendet vidare till ansvariga på Socialhögskolan för att kunna förändra det du anser behöver bli bättre!
Cajsa håller även i möten med studentrepresentanter från varje termin.